Avoehto
Avopuolisoiden yhteiselo voi kestää vuosia ja rakentua yhteisestä kodista ja omaisuudesta.
Silti avopuolisoilla ei ole lain mukaan samanlaista suojaa kuin aviopuolisoilla.
Avoliittolain mukaan omaisuuden erottelu tapahtuu lähtökohtaisesti omistuksen perusteella, mikä voi aiheuttaa epäselvyyksiä ja epäoikeudenmukaisia tilanteita eron tai puolison kuoleman jälkeen.
Avoehtosopimus antaa mahdollisuuden sopia etukäteen yhteistalouden järjestelyistä ja omaisuuden jakamisesta selkeästi ja oikeudenmukaisesti. Avoehdossa voidaan sopia asioista avoliiton ajalle ja avoliiton päättymisen varalle. Avoehdolla ei voi kuitenkaan määrätä kuoleman varalta vaan kuoleman varalta annettavat määräykset tulee tehdä testamentilla.
Avoehto on avopuolisoiden välinen kirjallinen sopimus, jossa voidaan sopia:
Kuinka omaisuus jaetaan avoliiton päättyessä?
Miten yhteisesti hankittu omaisuus tai toisen puolesta tehty panostus huomioidaan?
Miten asumisjärjestelyt hoidetaan eron jälkeen?
Voidaanko vaatia hyvitystä yhteistalouteen sijoitetuista varoista?
Lisäksi avoehdossa voidaan sopia monista asioista avoliiton ajalle.
Avoehto tuo turvaa molemmille osapuolille ja vähentää erimielisyyksiä vaikeassa elämäntilanteessa.
Mikä on avoehto?
Selkeyttää omaisuuden ja velkojen jakamisen avoliiton päättyessä
Vältetään riidat yhteiselon päättyessä
Suojaa suuremmat panostukset (esim. toisen omaisuuteen tehdyt remontit tai sijoitukset)
Antaa mielenrauhaa yhteiselämän aikana ja sen jälkeen
Mahdollistaa joustavat ja yksilölliset sopimukset yhteisestä omaisuudesta ja varallisuudesta
Avoehdon voi tehdä missä vaiheessa tahansa avoliittoa – mitä aiemmin, sen parempi. Avoliittolaki itsessään tulee kuitenkin sovellettavaksi vasta, kun lain edellytykset täyttyvät.
Miksi avoehto kannattaa laatia?
Milloin avoliittolaki soveltuu ja mihin tarkoitukseen se on säädetty?
Avoliittolaki eli virallisesti laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta (laki 26/2011) soveltuu tilanteissa, joissa kaksi ihmistä on asunut yhdessä avoliitossa ja heidän yhteistaloutensa päättyy joko eron tai toisen puolison kuoleman vuoksi.
Avoliittolakia sovelletaan, kun avopuolisot ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai avopuolisilla on yhteinen lapsi tai heillä on ollut yhteinen huoltajuus lapseen. Pelkkä yhdessä asuminen lyhyen aikaa ilman lasta tai pitkä yhdessäolo ilman yhteistalouden yhdistämistä ei vielä automaattisesti tuo suojaa lain nojalla.
Avoliittolaki on säädetty suojaamaan avopuolisoita silloin, kun heidän yhteistaloutensa puretaan. Lain tavoitteena on estää kohtuuton lopputulos, jos toisen puolison työpanos, varat tai sijoitukset ovat kohtuuttomasti hyödyttäneet toista puolisoa. Mahdollistaa omaisuuden erottelu, jossa kumpikin saa pitää oman omaisuutensa. Mahdollistaa hyvityksen vaatiminen, mikä tarkoittaa sitä, että toinen puoliso voi tietyin edellytyksin vaatia kohtuullista hyvitystä, jos hän on merkittävästi panostanut toisen omaisuuteen tai yhteiseen omaisuuteen (esimerkiksi rakentanut puolison omistamalle kiinteistölle talon, maksanut merkittäviä remonttikustannuksia tai osallistunut muuten huomattavasti toisen varallisuuden kartuttamiseen).
Avoehto on viisas ja ennakoiva valinta, joka suojaa molempia puolisoita ja auttaa säilyttämään hyvät välit mahdollisen eron jälkeen.
Kartoitetaan yhdessä tilanteenne ja laaditaan sopimus, joka antaa teille turvaa ja selkeyttä.