Elämä on ihanaa ja kamalaa, soljuvaa ja sottaista. Kaikki tunteet ja värit kuuluvat elämään. Olemme sekä samanlaisia että erilaisia.

Myös eri elämäntilanteisiin liittyy samankaltaisuuksia ja toisaalta yksilöllisiä eroja. Elämän vaikeiden ja lopullisten kysymysten äärellä toisille on helpompaa, toisille vaikeampaa puhua rahasta, erosta ja kuolemasta. Perhejuridiikan aiheet ovat kuitenkin ikuisia ja ikivihreitä. Nämä teemat toistuvat vuodesta toiseen myös median kiinnostuksen kohteena. Suureksi ilokseni ja kunniakseni olen saanut useaan kertaan jutella näistä tärkeistä asioista eri medioissa.

ET-lehti

Olen vastannut vuodesta 2022 saakka ET-lehden lukijoiden perhe- ja perintöoikeudellisiin kysymyksiin lehden omana perhejuristina. Voi että, kuinka nopeasti kolme vuotta onkaan hurahtanut. Kysymyksissä toistuvat usein tietyt hankalasti avautuvat lain koukerot, joita pyrin avaamaan mahdollisimman ymmärrettäväksi todella rajallisen tilan ja merkkimäärän puitteissa. Toisaalta kysymykset ovat hyvin kiinnostavia ja uusia näkökulmia avaavia. 

ET:n viimeisimmässä numerossa 8/2024 eräs lukija pohti, onko hänen äitinä tarpeellista laatia testamenttia, kun nuoripari oli tehnyt itse avioehdon. Toinen lukija pohti omakotitalon kohtaloa avioerossa, jos heille tulisi ero, ja voisiko hän luopua omasta osuudestaan lastensa hyväksi. Kolmas lukija oli sen sijaan huolestunut siitä, että voiko hänen ex-puoliso saada jotakin hänen kuolinpesästään. 

Iltalehti

Testamenttivarojen käyttö ja juridiset rajat

Joskus testamentilla osoitetut varat voivat jäädä pitkäksi aikaa käyttämättä, vaikka niiden kohderyhmällä olisi selkeä tarve. Juridisesti testamentti on velvoittava asiakirja, mutta sen toteuttamisessa viranomaisilla voi olla harkintavaltaa erityisesti ajankohdan ja käyttötavan suhteen. Pelkkä viivästys ei välttämättä riko lakia, mutta se voi silti herättää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta.