Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirjan tekeminen on fiksu ja ennakoiva päätös – se antaa sinulle mahdollisuuden itse päättää, kuka hoitaa asioitasi, jos et siihen itse enää kykene esimerkiksi sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Se tuo turvaa sekä sinulle että läheisillesi, kun tärkeät päätökset eivät jää epäselviksi tai viranomaisten ratkaistavaksi.

Miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä?

Edunvalvontavaltakirja tehdään elämänturvaksi. Elämä on täynnä yllätyksiä, eikä aina voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jolla voit varmistaa, että sinua koskevia asioita hoitaa luotettava henkilö – juuri se, jonka itse valitset – silloin, jos et itse siihen enää kykene esimerkiksi sairauden, onnettomuuden, tapaturman tai vanhuuden heikkouden vuoksi. Avioliitto tai perillisasema ei oikeuta ketään käyttämään toisen pankkitiliä tai hoitamaan asioita toisen puolesta. Jos henkilö tarvitsee apua asioidensa hoitamiseen, auttaminen perustuu joko henkilön itsensä ennakolta laatimaan edunvalvontavaltakirjaan tai viranomaisen myöhemmin antamaan määräykseen. Edunvalvontavaltakirjalla asiat hoituvat helpommin, joustavammin ja edullisemmin. Myös holhousviranomaisena toimiva Digi- ja väestötietovirasto (DVV) suosittelee edunvalvontavaltuutuksen tekemistä. 

Edunvalvontavaltakirjan tekemällä:

  • Ilman edunvalvontavaltuutusta Digi- ja väestötietovirasto tai viime kädessä käräjäoikeus määrää sinulle edunvalvojan. Ethän halua siirtää päätäntävaltaa omista asioistasi viranomaiselle? Edunvalvontavaltakirjassasi voit nimetä valtuutetullesi myös varahenkilöt eli toissijaisen valtuutetun (valtuutetun pysyvän esteellisyyden esim. kuoleman varalta), varavaltuutetun (valtuutetun tilapäisen esteellisyyden vuoksi, esim. sairastumisen varalta) ja esteettömän varavaltuutetun (valtuutetun jääviyden varalta). 

  • Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan heti, kun sille on tarve ja se vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa. Oikeutesi ja etusi eivät jää odottamaan. Edunvalvontavaltakirjan tekemällä ja allekirjoittamalla kukaan ei vielä ala hoitaa asioitasi. Jos toimintakykysi myöhemmin tulevaisuudessa heikkenee esimerkiksi etenevän sairauden takia, valtuutettusi hakee edunvalvontavaltakirjan vahvistamista Digi- ja väestötietovirastolta. Vasta vahvistetun edunvalvontavaltakirjan avulla valtuutettusi voi hoitaa asioitasi puolestasi.

    Lue lisää edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisen hakemisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

  • Jos tarvitset toisen ihmisen tukea ja apua asioiden hoitoon, valtuutetulla on oikeus hoitaa esimerkiksi pankkiasioita, kiinteistöjä ja muuta omaisuuttasi joustavasti ja sujuvasti. Valtuutettusi ei tarvitse pyytää holhousviranomaiselta lupaa, esimerkiksi vanhan kodin myymiseen ja uuden ostamiseen. Edunvalvontavaltakirja itsessään on ennakolta annettu lupa. 

  • Valtuutukseen voi kirjata tarkasti, mitä asioita valtuutettusi saa hoitaa ja millä tavalla. Jos asioitasi hoitaa tulevaisuudessa edunvalvoja eikä edunvalvontavaltuutuksessa ennakolta nimeämäsi valtuutettu, asioiden hoitaminen on sidottu holhoustoimesta annettuun lakiin. 

  • Edunvalvontavaltakirjalla asiat hoituvat ilman, että valtuutetun tarvitsee pyytää viranomaiselta lupaa esimerkiksi asunnon myyntiin. Toki valtuuttaja saa halutessaan määrätä, että tiettyihin oikeustoimiin tulee hakea viranomaisen lupa. Edunvalvontavaltuutuksesta annettu laki lähtee myös siitä, ettei valtuutetulla ole vuosittaista tilintekovelvollisuutta Digi- ja väestötietoviranomaiselle. Näin asioiden hoitamisesta ei tarvitse maksaa myöskään lupa- ja tilintarkastusmaksuja.  

    Lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta löydät myös Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Milloin edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä?

Tänään. Edunvalvontavaltakirja tulisi olla kaikilla 18 vuotta täyttäneillä, sillä onnettomuus, sairaus tai tapaturma ei katso ikää. Jos henkilö ei kykene enää ymmärtämään edunvalvontavaltakirjan merkitystä, ei valtakirjaa voida enää laatia. Helpota omaa ja läheistesi elämää ja laadi asiakirja kuntoon hyvissä ajoin. 

Miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa laatia perhejuristin kanssa?

Kuulemme usein kysyttävän, voiko edunvalvontavaltakirjan tehdä itse? Edunvalvontavaltakirjan voi toki tehdä itsekin ilman asiantuntijan apua, mutta oikeampi kysymys olisi, osaanko tehdä edunvalvontavaltakirjan itse. Edunvalvontavaltakirja on muodoltaan ankaran määrämuotoinen asiakirja, mikä tarkoittaa sitä, ettei viranomainen voi vahvistaa edunvalvontavaltakirjaa, jos siinä on muotovirhe. Digi- ja väestötietoviraston mukaan jopa viidennes edunvalvontavaltakirjoista hylätään syystä tai toisesta vahvistamisvaiheessa. Määrämuodon lisäksi keskeistä on myös sisältö. Valmiit asiakirjapohjat ja lomakkeet harvoin tarjoavat kovin kattavaa ja yksilöllistä sisältöä. 

Meillä edunvalvontavaltakirja tehdään rauhassa ja asiat kunnolla läpikäyden. Käymme yhdessä läpi, mitä asiakirjalla voi ja kannattaa määrätä, ja huolehdimme siitä, että se täyttää lain vaatimukset. Meillä edunvalvontavaltakirja on kiinteähintainen asiakirja.