Perunkirjoitus
Kun läheinen menehtyy, omaiset jäävät usein suuren surun lisäksi myös monimutkaisten käytännön asioiden keskelle. Yksi tärkeimmistä asioista on perunkirjoitus — lakisääteinen toimitus, jossa selvitetään vainajan varat, velat ja kuolinpesän osakkaat.
Perunkirjoitus – Asiantuntevaa ja huolehtivaa apua, kun läheinen on kuollut
Kun läheinen menehtyy, olemme rinnallasi hoitamassa perunkirjoituksen huolellisesti ja empaattisesti. Autamme sinua varmistamaan, että kaikki menee oikein – ja sinä voit keskittyä surutyöhön ja läheistesi tukemiseen.
Mikä on perunkirjoitus ja mitä tapahtuu perunkirjoituksen jälkeen?
Perunkirjoitus on tilaisuus, jonka päätteeksi syntyy perukirja eli käytännön asioiden hoitamisen näkökulmasta hyvin tärkeä asiakirja, jota tarvitaan esimerkiksi:
kuolinpesän pankkiasioiden hoitoon
kiinteistöjen, asuntojen ja muiden omaisuuserien myyntiin
perintöverotuksen toimittamiseen
osituksen ja perinnönjaon pohjaksi perunkirjoituksen jälkeen.
Perunkirjoitus on toimitus, jossa etukäteen huolellisesti valmisteltu perukirja käydään läpi yhdessä perunkirjoitukseen kutsuttavien kuolinpesän osakkaiden kanssa. Perunkirjoituksen toimittavat uskotut miehet, jotka huolehtivat myös perunkirjoitukseen kutsumisesta. Uskotut miehet valitsee tavallisesti se kuolinpesän osakas, joka tuntee pesän tilanteen parhaiten. Yleensä tämä henkilö on leski tai lapsi. Perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.
Perukirjaan kootaan tiedot vainajan ja lesken varoista ja veloista sekä kuolinpesän osakkaista. Perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat, kuten sukuselvitys, virkatodistukset, testamentti, avioehto, pankkien saldo- ja korkotodistukset, omaisuuserien arviokirjat ja muut asiakirjat ja selvitykset perittävän kuolinpäivältä on koottava ennen perunkirjoitusta. Perukirja toimii veroilmoituksena, jonka perusteella perillisten perintöverotus määräytyy. Perukirja on lähetettävä Verohallinnolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta.
Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesä on saatettava jakokuntoon eli kuolinpesän ja vainajan velat on maksettava tai niistä on asetettava maksun turvaava takaus tai muu vakuus. Tämän jälkeen suoritetaan ositus ja perinnönjako. Jos kuolinpesään kuuluu leski, lesken ja perillisten välillä toimitetaan ositus. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuus jaetaan lesken ja perillisten kesken. Lopuksi toimitetaan perinnönjako, jossa perillisille jaetut varat jaetaan perillisille joko lain tai testamentin mukaan.
Perunkirjoitus ja kuolinpesän selvittäminen sekä ositus ja perinnönjako ovat prosesseja, joissa ammattilaisen apu voi olla korvaamatonta. Asinatunteva perhejuristi auttaa varmistamaan, että kaikki vaiheet hoidetaan oikein ja että perillisten oikeudet ja velvollisuudet tulevat huomioiduiksi.
Miksi valita perhejuristi avuksi perunkirjoitukseen?
Perunkirjoituksen tekeminen itse voi tuntua houkuttelevalta säästösyistä, mutta usein perukirjan laatimiskulut kuolinpesän osakasta kohden ovat vain muutamia satoja euroja ja hyödyt saattavatkin painaa kustannussäästöjä enemmän. Perhejuristi tarjota asiantuntemusta ja tukea koko prosessin ajan, mikä voi olla erityisen hyödyllistä sekä perillisten aikaa säästävää ja kuormitusta vähentävää, jos perillisillä ei ole aikaisempaa kokemusta kuolinpesän asioiden hoitamisesta.
Vähennät omaa taakkaasi - Saat asiantuntevaa ja kokonaisvaltaista apua perunkirjoituksen jokaisessa vaiheessa.
Vältät virheet ja viivästykset - Huolehdimme siitä, että kaikki tarvittavat asiakirjat, ilmoitukset ja määräajat täyttyvät oikein ja ajallaan.
Säästät aikaa ja rahaa - Ammattilaisen hoitama perunkirjoitus ehkäisee kalliita virheitä ja mahdollisia perillisten välisiä riitoja.
Turvaat kaikkien osapuolten oikeudet - Avustamme lesken oikeuksien, omaisuuden arvostamisen sekä perillisten aseman selvittämisessä.
Milloin perunkirjoitus on erityisen hyvä antaa ammattilaisen tehtäväksi?
Toisinaan perunkirjoitus voi olla tavanomaista monimutkaisempi prosessi. Perunkirjoituksen vaikeuskerroin riippuu esimerkiksi seuraavista tekijöistä:
Omaisuuden määrä ja laatu: Mitä enemmän ja monimutkaisempaa omaisuutta vainajalla on, sitä vaikeampi perunkirjoitus on. Esimerkiksi kiinteistöt, yritysomaisuus ja ulkomailla sijaitseva omaisuus voivat lisätä vaikeuskerrointa.
Perillisten määrä ja sijainti: Suuri määrä perillisiä tai perillisten asuminen eri maissa voi tehdä perunkirjoituksesta monimutkaisemman.
Riitatilanteet: Jos perillisten kesken on riitoja tai erimielisyyksiä, perunkirjoitus toimittaminen voi olla huomattavasti vaikeampaa omin avuin.
Testamentit ja lahjat: Testamentit ja elinaikana annetut lahjat voivat monimutkaistaa perunkirjoitusta, erityisesti jos ne ovat epäselviä tai niistä on erimielisyyksiä
Tarjoamme lämminhenkistä ja asiantuntevaa palvelua perunkirjoitukseen. Toimimme aina asiakkaan tilanteen ja toiveiden mukaan — kuunnellen, huolehtien ja asiantuntevasti.
Käydään yhdessä läpi kuolinpesän tilanne ja sovitaan, kuinka voimme parhaiten auttaa sinua perunkirjoituksen järjestämisessä.